Share on facebook
Share
Share on linkedin
Share

Ghid de recrutare: sfaturi pentru o recrutare de succes

Ce tehnici de recrutare functioneaza in 2023?

Exista multe tehnici diferite pe care companiile le pot utiliza pentru a recruta noi angajati, iar ceea ce functioneaza cel mai bine va depinde de nevoile si obiectivele specifice ale companiei. Iata cateva tehnici comune care sunt adesea folosite în procesul de recrutare:

 1. Postarea anunturilor de joburi online: Multe companii folosesc site-uri dedicate pentru locuri de munca cum ar fi ejobs, bestjobs sau propriile site-uri web pentru a posta pozitii deschise si pentru a atrage candidati.
 2. Crearea de retele de contacte – Networking: Crearea de retele cu profesionisti din industrie, absolventi și alte contacte poate fi o modalitate bună de a gasi potentiali candidati pentru pozitii deschise.
 3. Recomandari: Solicitarea angajatilor actuali de a trimite candidati din propriile retele poate fi o modalitate eficienta de a gasi candidati calificati.
 4. Agentii de recrutare: Unele companii aleg sa lucreze cu agentii de recrutare pentru a gasi candidati pentru pozitiile deschise.
 5. Social media: Utilizarea platformelor de social media, cum ar fi LinkedIn, Twitter si Facebook, pentru a posta posturi vacante si pentru a interactiona cu potentialii candidati, poate fi o modalitate eficienta de a ajunge la un numar mare de persoane.
 6. Recrutarea in cadrul universitatilor: Multe companii viziteaza universitatile sau targurile de joburi organizate de acestea pentru a recruta noi absolventi pentru pozitii entry-level.
 7. Stagii de practica sau internship-uri: Oferirea de stagii poate fi o modalitate bună de a identifica și evalua potențialii candidati pentru ocuparea fortei de munca in viitor.

Este cel mai bine sa gasiti combinatia potrivita de tehnici care functioneaza cel mai bine pentru compania dvs si sa fiti deschisi sa incercati noi abordari in functie de job sau de nivelul de cariera si de domeniu.

Recrutarea moderna se refera la utilizarea noilor instrumente si tehnici

Metodele actuale de recrutare si selectie a candidatilor presupun utilizarea unor instrumente si tehnici noi si diverse pentru a atrage, evalua si angaja candidati pentru pozitii deschise. Acest lucru poate implica utilizarea de tehnologii, cum ar fi sistemele automate de screening CV (ATS), software-ul de intervievare video și social media.

 1. Utilizarea retelelor sociale pentru recrutare: Platformele de social media, cum ar fi LinkedIn, pot fi utilizate pentru a atrage si a evalua candidatii. Companiile pot posta anunturi de angajare, pot interactua cu potentialii candidati si pot utiliza functiile de cautare avansata pentru a gasi profiluri care corespund cerintelor lor.
 2. Aplicatii automate de screening CV (ATS – Aplicant Tracking System): Unelte precum Lever sau Workable permit companiilor sa automateze procesul de screening al CV-urilor prin intermediul tehnologiei de inteligenta artificiala. Acest lucru poate ajuta la identificarea rapid a candidatilor potriviti si la reducerea timpului necesar pentru evaluarea manuala a CV-urilor.
 3. Testarea abilitatilor prin intermediul jocurilor: Unele companii folosesc jocuri care masoara abilitatile candidatilor, cum ar fi rezolvarea problemelor, gandirea analitica si abilitatile de comunicare. Acestea pot oferi o imagine mai buna asupra modului in care candidatii abordeaza provocarile si munca in echipa.
 4. Angajarea prin intermediul contractelor de munca temporara: Unii candidati pot fi angajati prin intermediul unor contracte de munca temporara, care le permit sa lucreze pentru o perioada determinata de timp pentru a se evalua performantele lor. Daca se dovedesc a fi o alegere potrivita, acestia pot fi angajati pe termen lung.
 5. Evaluarea personalitatii prin intermediul chestionarelor: Chestionarele de personalitate pot ajuta la evaluarea modului in care candidatii se potrivesc cu cultura si valorile companiei. De exemplu, un chestionar de personalitate poate masura trasaturi precum leadershipul, atitudinea fata de munca sau adaptabilitatea. Evaluarile pentru selecție, dezvoltare și managementul talentelor pe care le recomandam sunt: GR8 Full Spectrum (Great Full Spectrum –  evalueaza integral tot ce tine de comportamentul, aptitudinile cognitive si interesele ocupationale ale persoanei vizate. Acest instrument va ofera posibilitatea sa obtineti o imagine de ansamblu a potențialului angajat, alaturi de compatibilitatea acestuia cu organizatia si functia respectiva), GR8 Managers – un alt exemplu de instrument de evaluare axat pe identificarea potențialului managerial din multiple perspective.

In general, scopul recrutarii proces denumit deseori in companiile mari – managementul talentelor sau talent acquisition – este de a gasi cei mai buni candidati pentru pozitii deschise intr-o maniera optimizata si eficienta.

Cum puteti diversifica metodele de a recruta candidatii?

Exista mai multe modalități prin care puteți diversifica metodele de recrutare a candidaților:

 1. Utilizati mai multe platforme de joburi – În loc sa va concentrati doar pe o singura platforma de joburi, puteti utiliza mai multe platforme pentru a ajunge la un numar mai mare de candidati.
 2. Colaborati cu agentii de recrutare – Agentiile de recrutare au acces la o baza mai larga de candidati prin intermediul retelelor lor de contacte, astfel incat colaborarea cu acestea poate ajuta la gasirea unui numar mai mare de candidati potriviti.
 3. Folositi retelele social media – Platformele social media, cum ar fi Linkedin si Facebook, pot fi o sursa excelenta de candidati. Puteti posta oferte de munca pe aceste platforme si puteti utiliza functiile de cautare pentru a gasi candidati potriviti.
 4. Organizați evenimente de recrutare la sediul companiei – Puteti organiza evenimente de recrutare, cum ar fi job fair-uri sau sesiuni de orientare profesionala, pentru a atrage un numar mai mare de candidati.
 5. Utilizati reclame platite – Puteti utiliza reclame platite, cum ar fi reclamele Google AdWords sau reclamele pe platformele social media, pentru a ajunge la un public mai larg de candidati.
 6. Oferiti beneficii competitive – Puteti face ca ofertele dvs. de munca sa fie mai atractive prin oferirea de beneficii competitive, cum ar fi pachetul de beneficii, orarul flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasa.

Metode neconvenționale de recrutare a angajaților

Iata cateva exemple de metode neconventionale de recrutare a angajaților pe care unele companii le-au incercat:

 1. Realitate virtuala (VR) in recrutare: Unele companii folosesc tehnologia VR pentru a oferi candidatilor un tur virtual al companiei si pentru a le permite sa experimenteze cum este sa lucreze acolo.
 2. Programe de recomandari si referinte din partea colaboratorilor sau altor persoane din afara companiei: Unele companii ofera sume de bani pentru a primi recomandari de candidati calificati pentru pozitii deschise in cadrul unor campanii de promovare. Aceasta poate fi o modalitate eficienta de a gasi candidați calificati si de a face cunoscut brandul de angajator.
 3. Programe de tip “incercati inainte de a cumpara“: Unele companii ofera munca temporara sau pe baza de contract ca o modalitate pentru candidati de a experimenta viata de angajat în companie si de a vedea daca este o potrivire buna inainte de a se angaja intr-un rol cu normă intreaga.
 4. Crowdsourcing: Unele companii folosesc platforme de crowdsourcing pentru a gasi candidati pentru pozitii deschise. Acest lucru poate implica postarea jobului pe o platforma si oferirea posibilitatii oricarei persoane sa aplice sau lucrul cu un grup de freelanceri pre-examinati.
 5. Reverse job fairs – Targuri de locuri de munca pentru companii: In loc sa invite candidatii la un targ de locuri de munca, unele companii trimit o echipa de angajati la un eveniment sau o locatie unde pot intalni potentiali candidati si pot prezenta compania ca un loc bun de munca.

Acestea sunt doar cateva exemple de metode neconventionale de recrutare a angajatilor pe care companiile le-au incercat. Este important să gasiti abordarea care functioneaza cel mai bine pentru compania dvs si nevoile dvs specifice de recrutare.

Ți-a fost de folos? Dă-l mai departe!

Share on facebook
Share
Share on linkedin
Share
De Elena Antohi

De Elena Antohi

Cu o experiență de 15 ani în industria de recrutare și servicii de carieră, Elena este recrutor certificat și consultant în resurse umane. Ajută companiile să își atingă adevăratul potențial prin intermediul proceselor integrate de gestionare a angajaților. Pune mereu oamenii în prim-plan.

Lucrează cu Elena
Elena Antohi

Elena Antohi

Cu o experiență de 15 ani în industria de recrutare și servicii de carieră, Elena este recrutor certificat și consultant în resurse umane. Ajută companiile să își atingă adevăratul potențial prin intermediul proceselor integrate de gestionare a angajaților. Pune mereu oamenii în prim-plan.

Lucrează cu Elena

Te-ar putea interesa și...

Scroll to Top